top of page

Pelicular Rise Of Sea Eerie

 

Ere

​

Si zilele mi-au parut ani dintotdeuna, iar ochii frumosilor mei camarazi de razboi infantil au zburat din mintea memoriei mele precum randunelele gonite de frig si neputinta. Am ramas singura intr-o depresiune singuratica, cu pietre singuratice si ganduri singuratice. Oare cum, oare, aratau odata mainile atat de aspre acum? Erau roze si energice, emanand prin fiecare por invizibil tineretea de neinfrant a sperantei, ori dimpotriva, negre si trecute precum frunzelei toamnei tarzii, povestind in soapta istorisiri pe care nu le traisera? E infantil sa gandesti frumos despre ce erai odata, nestiind cum arata chipul din oglinda sau varsta ridurilor din jurul ochilor. Caci in viata noastra simpla, ridurile din jurul ochilor cantaresc greu, amintindu-ne cu amaraciune ca am zambit cand voiam sa ne plangem pierderile anarhice, ori ca am uitat de bucuria surasurilor dis de dimineata, alaturi de oameni pe care probabil nu avem sa ii mai intalnim.

Am uitat in amalgamul viselor triste, tineretile. Poata ca odata, de demult, aveam parul lung si balai, precum eroinele poeziilor eminesciene, astfel incat razele lunii albe sa alunece usor pe suvite moi si sa ajunga la picioarele mele, rugandu-se induiosator sa le port pe buze. Insa poate aveam parul scurt si intunecat, iar razele se opreau pe umeri micuti, ii sprijineau, ii intareau si deveneau confidente loiale. Nu tin minte nici un Luceafar sfant care sa imi lase noaptea sarutari patimase. Acum, nevoia unei astfel de iubiri nevrotice apare ca o briza de melancolie. Batranetea te face invulnerabil la trairi puternice. Nimic nu poate ajunge mai departe de pielea patata de soare, exceptand boala. Batranetea si boala sunt consubtantiale, dar nu aceleasi. Uneori capata alte intelesuri, alte ramificatii tomnatice, rezultand adevarate suflete mutilate, tineri batrani, morti vii.

 

***

Somnul meu nu este somn, este visare. Visez culori si sunete, chipuri de toate varstele, ingeri ai norilor si ai pamantului, raspunsuri si intrebari. Nici una nu imi este adresata mie, ci mai mult unui sine de mult apus. Raspunsurile nu sunt ale mele, intrebarile nu imi sunt puse. Sunt un spectator incantat de spectacol, asemenea zilelor ploioase din realitate. Am adoptat insa, din pura intamplare, o singura intrebare. Nu am stiut sa ii gasesc o finalitate. Exista raspunsuri pentru orice, insa nu si pentru aceasta. Nimic nu poate fi indeajuns de corect, nimic nu poate fi bun.

Nu am renuntat. Intr-o zi, oricare ar fi aceea, oricat de departe, voi adauga cuvant cu cuvant pana cand un adevar coplesitor se va pogori in rafale asupra constiintei mele.

 

***

In templul oniric al casei mele, dormiteaza doua fiinte. O pisica trecuta prin viata, care isi asteapta resemnata sfarsitul linisit si un soarece ascuns undeva in peretele din sufragerie. Au sosit ca partasi la decaderea unei ere intregi, devenind in timp partizanii miscarilor mele. Blanita tarcata a pisicii, cu goluri ici colo, ramane asezata de canapea sau de fotoliu, sustinandu-si agresiv teritoriul si castigand fiecare batalie. In bucatarie, desi tentati, coexistentii mei nu intra. Un spatiu marcat mult prea mult de firea umana, asemenea dormitorului din care in ultimul timp, ies rar.

Cunosc fiecare coltisor, insa daca noaptea ar sosi si nu ar mai pleca, lasand din urma doar intunericul taciune, formele si bibelourile pretioasei mele case ar aparea ca un amestec tacit de umbre nelalocul lor. Ar exista, asemenea florilor din gradina, doar cu intelesul si nu fizic, intr-un final disparand cu totul din mintea unei batrane posomorate si de neinteles.

Ce metalitate demodata. Ce casa demodata. Am ramas in gara asteptarii, mi-am privit tovarasii de tren plecand pe drumuri diferite si serpuite, mi-am scris aventurile petrecute in scaunul trecutului si am uitat sa pornesc pe propriul meu drum serpuit.

 

 

Introspecţie

Ne-am nascut din stele, ne-am maturizat cu ajutorul soarelui asemenea plantelor, ne-am asimilat cu sublimul  scop de a trai pentru cineva, de a iubi, de a da viata, desi acesta de fapt nu ne fusese daruit, ne-am uitat radacinile, am creat zeitati incestuase si crude pentru a ne acoperi lasitatea si frica in fata eternul care nu ne era accesibil, am facut tot ce ne statea in putinta sa ne revendicam drepturi ce nu erau ale noastre. Dreptul  la viata, la libertate, dreptul de a zambi cu ochii si nu cu buzele, de a te pierde printre reverii de toamna in mijlocul Bulevardului plin de forfota si agitatie.
Am uitat, in graba noastra zilnica dupa lucruri fara de valoare, ce ne aduce calmul in suflet. Padurile se ofilesc alturi de sufletele lasate in paragina, rezemate de radacini sau prinse precar de liane. Printre ramurelele uscate sa mai zaresc uneori, in lumina lunii sau in bataia napraznica a ploilor, manute mici de pui de copac, copil din lemn si frunze, cu obrajii manjiti de noroi si picioarele goale. Ii neglijam intrat de mult pe misticii Pinochio si nu ascultam cu adevarat glasul lor. Noaptea ne striga pe nume pe toti cei care i-am strans odata, fie si dintr-o copilarie, in brate. Tipa pentru ca noi sa ii putem auzi, dar zidurile de beton si ferestrele rigide opresc incercarile lor sporadice de a reveni la gloria de altadata. In locul blandetii molatice a acestora, preferam sentimentele de piatra de rau incerta si rece. Nu avansam ci, asemenea racilor, mergem cu spatele in incercarea de a ajunge in fata. Am devenit crustacee neghioabe? Insa, daca am fi crustacee, amalgamul de nebunie si dispret universal pentru fiecare, disproportionat in mai putin, in timp ce el este un infinit de ori mai avansat, nu ar mai exista. Am fi renuntat de mult la violenta, la etichete cu nume si sexe, la gandiri patratoase, inchise, inaccesibile tuturor din simplul motiv ca sunt retinute ca a fi pretioase. Ca biete crustacee cu frica de Dumnezeu, nu am fi iubit mai mult teoria relativitatii sau principiul gravitatiei in locul dragostei pentru licurici, fiinte magice care sa ne ghideze cu bunatatea lor prin negura ce se astearna usor usor peste pamuntul scorojit de timp.
In vremuri ca acestea, unde ne sunt oare ajutoarele divine, ingerii cu chip de portelan chinezesc si priviri inocente si nu perverse ca in picturile din biserici, unde sunt serafimii cu straie de aur si lut in locul pantofilor de tinichea cu care ii incalta eclericii de azi? Poate, in iubirea lor netarmuita pentru noi, au renuntat la potopul care se anunta, la o Apocalipsa cruda si chinuitoare, iar in schimb ne-au blestemat in felul cel mai hidos la care se puteau gandi sufletele lor curate, nepatate de neghiobie. Totusi as fi preferat potopul cel mare, valuri care sa ne inghita, care sa ne doboare semetia si care sa nu lase in urma decat un nou Adam si Eva nou-nascuti si o tigroaica care sa aiba grija in balandetea si foamea ei de cei doi demoni ai umanitatii. Iar daca apele aveau sa inece fiecare om, fara inima, atunci preferam o Eva si un Adam bovine, ori feline. Nu ar fi fost mai frumos, mai roditor pamantul nostru daca in locul celor care l-au otravit si omorat, ar fi existat doar animale fara glas ori rang social. Din cand in cand, o prepelita urata si-ar ridica privirea la cer si ar zari dincolo de nori si de stele si spiritele noastre ratacite, indurerate si indobitocite in persoana noastra. Si am putea trai asa. Am putea gandi in existenta noastra imateriala si am rationaliza mai frumos efectele vietii noastre materiale. Am invata istorie si stiinte oculte, astfel incat sa putem prezice viitorul si cel mai important aspect, am putea reflecta asupra greselilor noastre, am invata, am evolua.
In pustietatea propriei constiinte, intr-o singuratate inrudita cu dumnezeirea, gandurile sunt mai clare. Nu avem nevoie de viata noastra, avem nevoie doar de minte si suflet. Am fi putut fi la fel de bine astre glaciare, statutare in fiinta lor si totusi intelepte, imobile insa libere, triste, ingandurate, chinuite, zdobite. Si totusi astre. Sub chipul unor astfel de imagini empirice, oare ce om ar refuza? Literatura lui Boccacio, opere lui Shakespeare, culorile lui DaVinci, am putea fi la toate prezenti, alaturi de spirite erudite in cel mai frumos sens, despartiti doar de spatiu si nu de timp. Poate, in inganfarea noastra, spunem un adevar inestimabil. Sufletul este unic si etern, doar trupul este efemer. In cazul acesta, toate spiriele erudite ne-ar fi inca alaturi, tipand si urland precum copacii sa oprim calomia pe care o inaintam cu atata marsavie. Am atacat romanele, le-am dat nume comune si subiecte de propaganda fara sa ne gandim la rolul pe care cuvintele adevarate, expresiile lunaticilor sau ale romanticilor incurabili ne-ar putea vindeca.
Suntem bonlavi. Suferim de gripa spirituala.  

 
The room

 

 

The silence of the room was slowly devouring every single through of the people inside. Four souls bringed  to the verge of dying, raised for the solely purpoise of being murdered with cold blood, nothing more than sacrifice pigs. They had been long ago forgotten by humanity so their presence won`t be missed or even noticed before a hand. They never meet each other eyes, nor touched the thin figures of the companions. One fatidic question restrained that simple liberty. If I look at the other and all I see is despair and loneliness trapped inside them, would it mean that I am the same? Will it mean that I lost in front of the enemy and declared myself guilty against my own innocence?  It was the fear in the air that made the little hairs on the back of their arm to rise in protest and intensify every sense of their bodies. A terrible way to die, caged into a sea of hopelessness.

A young man into his twenties with only one arm, the other cut from the elbow, an child of about ten years old with low ponytails  below the line of her jaw, a middle aged women in secretary suit and glasses, an old man sitting into a fetal position because of his hurting back. Four destinies cut of the rails by the verdict of the Justice Court. May the infamous children of the country betraidors be murdered without mercy for the dear memory of every single life shared to God by the enemy’s will. They will be held inside Grondler`s Grote at the given date for thirteen days and then executed once and for all. They have been sentenced to be buried alive for the crimes none of them had committed, no hope left for life.  A sheer drama, a play no one wanted to play but forced to join at the parents will. Inside the huge coffin one could easily loose his mind, but as if Heaved was merciful and knew the pain in their hearts, a vow of sanity covered with a light voal of sea foam their mind and left to peace the worries and mad throughs. Nobody fell into unconscience, no crying, no filled with feeling hugs. If not for the shaky breaths, the space was empty, a sky of no clouds or stars, a whole new Universe of broken tears without a single Sun. It was as if the time stopped and reversed the years or seconds that passed nonchalantly until then. An uneven fact presented itself among the other particles of collective conscience. Death was inevitable.

No attempts of escaping have been done. The guards knew very well as why the ones that should have, more than anyone else, wanted to be free had no even  through about it. The outside World was even worse. It was a prolific present where humans weren`t humans anymore. Wars were a source of a god story inside the circle of modern psychopaths of the society. How was it when you killed him? How do you feel now? Are you traumatized by the happening? Why would someone want to know how it was? Or how he felt? Wouldn`t asking about the colors his victim loved would have been better? What about the imaginary friends that man had when he was only a child of the Moon in his old home with broken windows? And the flowers he had grown just until then? Will they go together with their protector into the ever sleeping? And yet, no one whould be interested by them as if the man that have been killed was another piece of furniture in their fancy two-stored house. It was so easy to do so, just like the others in this World.

bottom of page